Gaziantep bina hasar tespit işlemleri devam ediyor. Depremden etkilenen Gaziantep ilindeki evlerin, binaların hasar tespit raporuna e-devlet üzerinden veya hasartespit.csb.gov.tr üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu sistem ile internet üzerinden vatandaşların hasar tespit raporu sorgulamasına ve binalardaki hasara ilişkin fotoğraflara internet üzerinden erişmesine olanak sağlanmıştır.
Gaziantep Bina Hasar Tespit Raporu
Depreme maruz kalan Gaziantep ve ilçeleri; Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkâmil, Yavuzeli bina hasar tespit raporlarına 2 farklı şekilde ulaşabilirsiniz.
1-) Hasartespit.csb.gov.tr Gaziantep Hasar Tespit Ekranı
hasartespit.csb.gov.tr linkine tıklayarak Gaziantep ili seçimi ardından ilçe, mahalle, sokak ve bina numarasını girerek hasar tespit sonucu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
hasartespit.csb.gov.tr web sayfasında Gaziantep ilinde yapılan tespit sonrası kontrol edilen ve onaylanan kayıtlar gösterilmektedir. Size ait olan bina henüz listede yoksa hasar tespit işlemi henüz tamamlanmamış demektir.
2-) E-Devlet (turkiye.gov.tr) Gaziantep Hasar Tespit Ekranı
E-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak doğrudan adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim bilgilerinizle Gaziantep bina hasar tespit raporunuzu sorgulayabilirsiniz.
Hasar tespit raporunuz yetkili mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık veya acil yıkılacak şeklinde sınıflandırılır.
Hasar Tespit Raporu Sonrasında Yapılacak İşlemler
Hasar tespit sürecinde binalara verilen değerlendirme raporları sonuçları muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılır. hasar durumu, adres bilgisi, malik bilgisi ile ilgili itiraz etmek isteyen vatandaşlarımız e-devlet üzerinden Hasar tespit sorgulama ve İtiraz işlemleri kısmından yada Gaziantep ilçe kaymakamlıklara bizzat verecekleri dilekçelerde askı kodu, bina koduyla birlikte başvuruda bulunabilirler.
Hasar Tespiti ve Bina İncelemesi Ne Zaman Yapılır?
Hasar tespit ekipleri tüm il, ilçe ve mahallelerde aktif çalışma yürütmektedir. Depremden sonraki on gün içerisinde hasar tespitinin tamamlanması beklenmektedir.
Rapordaki Durumlar Ne Anlama Geliyor?
Deprem gibi afetler sonrası bina bir askı kodu ile belirtilir. Mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık veya acil yıkılacak şeklinde sınıflandırılır.
Hasarsız Bina Ne Demek?
Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Az Hasarlı Bina Ne Demek?
Az hasarlı binalar, deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Orta Hasarlı Bina Ne Demek?
Orta hasarlı binalar, deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.
Ağır Hasarlı Bina Ne Demek?
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalar ağır hasarlı binalardır. “Ağır hasarlı” olarak belirtilen binalar onarılamaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.
Acil Yıkılacak Bina Ne Demek?
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalar Acil Yıkılacak binalardır. “Acil yıkılacak” olarak belirtilen binaların hiçbir şekilde kullanılması mümkün değildir ve bu binaların içine girilemez, eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez. *Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.